Jenis Mesin Fotokopi yang berbeza dan KegunaannyaYang Berbeza

Adakah anda ingin mempunyai pemahaman tentang jenis mesin fotokopi yang sangat diperlukan oleh pejabat anda?

Terdapat pelbagai jenis mesin fotokopi yang terdapat di pasaran sekarang, semuanya menawarkan pelbagai ciri. Mempunyai pengetahuan tentang jenis mesin dan pelbagai ciri akan membantu anda membuat pilihan terbaik bergantung pada keperluan anda. Berikut adalah pelbagai jenis mesin fotokopi dan kegunaannya yang berbeza.

1. Mesin fotokopi hitam dan putih (mono).

Mesin fotokopi hitam dan putih adalah mesin yang hanya menggunakan satu warna toner yang berwarna hitam, oleh itu ia dipanggil monokrom atau mono. Mesin-mesin ini terdapat dalam pelbagai kapasiti, dari mesin fotokopi volume rendah dan rendah hingga peranti berkelajuan tinggi dan berkelajuan tinggi. Mesin penyalin ini dibuat untuk penggunaan pejabat, di mana warna tidak penting.

2. Mesin penyalin warna.

Mesin fotokopi berwarna dapat menghasilkan salinan berwarna dan juga salinan hitam putih. Mereka biasanya mempunyai empat drum dan kartrij empat toner yang mengandungi empat warna utama, iaitu sian, kuning, magenta dan hitam, yang apabila dicampurkan menghasilkan semua warna lain. Mesin penyalin warna biasanya merupakan peranti pelbagai fungsi dan kebanyakannya digunakan untuk tujuan perniagaan.

3. Mesin penyalin rangkaian.

Penyalin Rangkaian boleh disambungkan ke rangkaian pejabat untuk pencetakan jarak jauh, faks PC, serta fungsi imbasan. Hampir semua alat penyalin digital dan peranti pelbagai fungsi sama ada dilengkapi dengan kad rangkaian terbina dalam atau tersedia secara berasingan sebagai pilihan. Anda boleh menyambungkan mesin fotokopi ke rangkaian pejabat anda untuk membolehkan semua orang mencetak dan mengimbas secara wayarles.

4. Mesin penyalin pelbagai fungsi

Juga dikenali sebagai mesin fotokopi all-in-one, ini melakukan lebih banyak tugas daripada hanya menyalin, seperti mencetak, menyalin, mengimbas dan faks. Model terbaru mempunyai akses internet dan oleh itu menyambung ke rangkaian pejabat untuk menghantar les ke pelbagai lokasi dengan fungsi perintah yang berbeza.

Selain itu, mesin fotokopi boleh mencetak dari peranti mudah alih seperti komputer riba menggunakan sambungan USB atau tanpa wayar dan mempunyai pilihan untuk mendapatkan dokumen seperti lipatan buku kecil. Mesin fotokopi jenis ini sangat sesuai untuk perniagaan yang selain mencetak lebih banyak lagi, seperti mencetak buku panduan, manual pengajaran, atau bahkan buku kecil untuk pelanggan.

5. Mesin penyalin desktop.

 Mesin penyalin desktop direka untuk hanya menggunakan kertas A4 atau ukuran yang lebih kecil sahaja. Ini adalah mesin fotokopi penjimatan ruang kecil atau mesin fotokopi pelbagai fungsi yang dirancang untuk duduk di atas meja. Mereka dapat melaksanakan tugas mereka seperti mesin fotokopi multifungsi tetapi tidak dapat menampung ukuran A3 kerana terlalu besar dan terlalu berat untuk diletakkan di atas meja.

6. Wide-format copy machines

 

Mesin fotokopi format lebar memerlukan beberapa saat untuk mencetak salinan berkualiti profesional. Mesin penyalin berfungsi dengan menggunakan titisan kecil tinta dan pelupusan yang menghasilkan salinan profesional. Mereka digunakan dalam perniagaan yang perlu menyertakan grafik dan cetak pada dokumen mereka seperti pemasaran, seni bina, atau bahkan sistem pendidikan.