Mesin fotokopi hari ini menjadi lebih maju dari segi teknologi, berkembang dari peranti salinan yang mudah ke mesin all-inone yang mencetak, faks, menyalin dan mengimbas pada kelajuan tinggi dalam warna atau Hitam dan Putih. Namun, tanpa mengira bagaimana mesin fotokopi yang canggih, masih ada satu masalah berulang yang berjaya membuat banyak pemilik mesin fotokopi gagal.

Tidak, ini bukan kos tinggi kartrij dakwat, tetapi ia adalah masalah kesesakan kertas. Tidak kira mesin fotokopi apa yang anda gunakan, anda pasti akan menghadapi masalah ini secara berterusan. Inilah 4 sebab mengapa.

1.  Roller yang rosak.

Penggelek adalah komponen yang mengambil kertas dari dulang. Dengan demikian, jika ada kertas macet, kemungkinan besar penggelek itu sudah lama usang. Sekiranya demikian, ganti mereka secepat mungkin.

 

2.  Masalah Pemuatan Kertas.

Ini adalah salah satu penyebab terbesar kesesakan kertas, yang berlaku semasa anda memasukkan kertas ke dalam baki. Semasa proses ini, menggunakan jenis kertas yang salah atau mempunyai kertas yang kusut dapat menyebabkan kemungkinan kertas macet semasa proses pencetakan kerana penggelek tidak dapat mengambil kertas dengan betul. Selanjutnya, sebelum mencetak, pastikan kertas itu lancar dan jenis kertas yang betul diletakkan di dulang input.

3.  Beban berlebihan.

Walaupun nampaknya memasukkan banyak kepingan kertas sekaligus adalah tidak berguna kerana tidak perlu menyimpan baki, ia bukan amalan yang baik kerana boleh menyebabkan beban berlebihan. Ini kerana penggelek pada pencetak dirancang untuk mengambil kertas dari ketinggian tertentu, dan kelebihan beban akan menyebabkan ketinggian keseluruhan kertas melebihi ketinggian yang telah ditentukan. Akibatnya, penggelek tidak dapat mengambil kertas dengan betul, mengakibatkan kemungkinan kertas macet.

4.  Barangan Berkualiti Rendah.

Kualiti bahan habis pakai seperti kertas cetak dan kartrij memainkan peranan penting dalam menyebabkan kesesakan kertas. Ini kerana kertas atau kartrij berkualiti rendah dapat membuat dan meninggalkan akes, debu kertas, dakwat sesat atau serbuk toner, yang semuanya akan terkumpul dan menyumbat komponen di dalam pencetak, sehingga mengakibatkan kemungkinan kertas macet . Sehingga kini, adalah mustahak untuk melabur dalam barangan percetakan berkualiti tinggi.

Pada akhirnya, setiap kali anda menghadapi kesesakan kertas, JANGAN panik dan mula membuang kertas. Sebagai gantinya, bertenang dan tarik kertas dengan perlahan keluar dari arah yang sepatutnya masuk. Selepas itu, periksa sebarang kepingan kertas yang tersekat. Setelah selesai, tutup penutup, mulakan semula pencetak dan ia akan berfungsi.

 

 home | BLOG |