Perkara Yang Perlu Anda Ketahui Mengenai
Kertas Pencetak Anda

Kertas adalah salah satu komponen utama proses penyalinan dan percetakan. Walaupun model pencetak dan kartrij dakwat anda sangat mempengaruhi kualiti cetakan anda, jenis kertas pencetak yang anda pilih boleh dikaitkan kualiti cetak dan jumlah kesesakan yang anda alami.

Suhu dan Kelembapan

Kertas berliang, yang bermaksud bahawa suhu dan kelembapan boleh mempengaruhi kertas pencetak anda. Apabila kertas menyerap kelembapan, ia menyebabkan kembung, yang boleh menyebabkan kemacetan yang lebih kerap, kualiti cetakan yang merosot, dan masalah perkhidmatan. Sebaliknya, kelembapan rendah juga boleh menyebabkan masalah pada kertas pencetak anda seperti kerutan lembaran dan elektrik statik.

Cara Mencegah Kesan Alam Sekitar pada Kertas Pencetak

Kaedah terbaik untuk mengelakkan persekitaran daripada mempengaruhi kualiti cetakan anda adalah dengan menyimpan kertas anda di tempat yang terkawal dengan iklim. Di pejabat dengan AC pusat, simpan kertas anda di ruangan yang sama dengan mesin fotokopi anda, ini akan membolehkan kertas menyesuaikan diri dengan iklim bilik, mengurangkan kesan persekitaran pada kertas anda.

Beli Kertas Pencetak Tempatan

Percaya atau tidak, dari mana kertas anda bersumberkan kualiti cetakan anda. Pokok tumbuh terbiasa dengan iklim kawasan di mana mereka tumbuh. Ini biasanya membawa kepada kertas yang kurang mempunyai masalah berkaitan dengan cetakan apabila digunakan pada klien yang serupa. Walaupun ini dapat menjadi langkah tambahan, ini dapat menyebabkan perbezaan yang nyata dalam kualiti cetakan anda.

Melabur dalam Kertas Pencetak yang Lebih Baik

Sekiranya anda benar-benar mementingkan kualiti cetakan anda, pelaburan dalam kertas pencetak mungkin merupakan sesuatu yang perlu diperhatikan. Kertas yang lebih berkualiti umumnya menentang kesan persekitaran. Pada kertas berkualiti tinggi, pelekitnya lebih rapat, yang menjadikan bentuknya lebih baik.